Skötselråd för Marsvin

Oxbow erbjuder denna grundläggande guide för att hjäpa dig förstå hur du bäst ska sköta om ditt marsvin och göra dig till en trygg djurägare.

 

Utfodring av marsvin

Ditt marsvin är en herbivor, den äter alltså endast växter. Herbivorer måste ständigt ha föda som rör sig i deras matsmältningssystem. En diet bestående av mestadels gräshö ger de livsviktiga fibrerna som behövs för att undvika hälsoproblem. Marsvinet behöver också pellets dagligen för att komplettera kosten. Rätt mix av gräshö, pellets och godis är nödvändigt för att upprätthålla en god hälsa.

 

Gräshö är absolut nödvändigt för matsmältningen hos marsvin. Det förebygger övervikt, tandsjukdomar, diarré och faktiskt också ren uttråkning. Ditt marsvin måste ha obegränsad tillgång till gräshö av höd kvalitet. Undvik att byta ut höet i marsvinets omgivning om det inte är nedsmutsat. Att byta ut friskt hö kan leda till kräsenhet! Ditt marsvin bör äta en hög med hö motsvarande dubbla dess kroppsstorlek varje dag.
Marsvinets tänder är ständigt växande. Gräshö hjälper till att hålla tänderna trimmade och friska.

Marsvin under 6 månaders ålder kan få alfalfahö som komplement till det vanliga gräshöet. Efter 6 månaders ålder bör alfalfahö endast användas som godis.

Marsvin som är dräktiga, digivande, konvelecenta eller har ett högre näringsbehov kan också ges alfalfahö.

 Val av hö

• Gräshö ska utgöra majoriteten av marsvinets dagliga kost

• Variation är viktigt, växla mellan olika sorters gräshö för optimal hälsa

• Hö är en naturprodukt, det är normalt att utseende och struktur varierar från en förpackning till en annan

Använd variationsguiden som finns på varje påse för att fastställa ditt djurs preferenser för smak och struktur. Mixa och matcha mellan följande hösorter: Western Timothy (timotejhö), Orchard Grass (örthö), Oat Hay (havrehö), Botanical Hay (botaniskt hö) och Organic Meadow Hay (ekologiskt ängshö).

 

Pellets

Ett komplett, vitaminiserat pelletsfoder säkrar att ditt djur får i sig alla vitaminer och mineraler som behövs för optimal hälsa. Ett pelletsfoder gjort av fiberrikt gräshö förstärkt med C-vitamin som Oxbow’s Young Guinea Pig Food eller Oxbow’s Adult Guiena Pig Food är det allra bästa för ditt marsvin.

Val av pellets

• Välj ett pelletsfoder från Oxbow som är speciellt för marsvin

• Välj ett åldersanpassat foder som passar ditt marsvin – Oxbow har designat Adult Guinea Pig Food speciellt för marsvin över 6 månader och Young Guinea Pig Food för marsvin under 6 månader

• Undvik blandningar med nötter, majs, frö och frukt. Marsvin har vanan att välja ut de godaste bitarna och lämna de nyttiga och så viktiga pelletsen.

Tillskott av C-vitamin är livsviktigt för marsvinets hälsa. Precis som människor kan marsvin inte bilda eget C-vitamin utan det måste tillsättas till kosten varje dag. Brist på C-vitamin kan orsaka allvarliga hälsoproblem.

 

Godis och Grönsaker

Godis är ett utmärkt verktyg för att skapa kontakt med ditt husdjur. Men det är viktigt att komma ihåg att för mycket godis kan orsaka övervikt eller andra hälsoproblem och skapa obalans i djurets näring. För mycket godis kan också leda till att djuret vägrar att äta den vanliga maten och därmed berövas en näringsriktig kost.

Erbjud naturligt godis, som t.ex. Oxbow Simple Rewards, men bara efter att djuret ätit sitt vanliga foder.

Bladgrönt är gott och nyttigt för marsvin, det är en god källa för vätska och erbjuder variation i struktur. Sallad som t.ex. Roman, Rosé, Lollo Biondo är bra för marsvin. Undvik Isbergsallad då det kan orsaka matsmältningsproblem.

Tänk på att alla nyheter i kosten bör introduceras långsamt för att undvika magproblem och diarré.

 

Allt om Marsvin

 

Marsvinets beteende

Marsvin är nyfikna av naturen. Marsvin har också roliga ljud för sig, bl.a. när de letar efter något gott att äta och kan spinna när du kelar med det. För att skapa en fin relation med ditt marsvin bör du interagera med det lugnt och mjukt på marsvinets egen nivå – på golvet.

Marsvin är vanedjur, så alla förändringar i foder och rutiner kan skapa oro. Därför är det viktigt att introducera alla förändringar långsamt. Marsvin är som mest aktiva vid gryning och skymning. Mitt på dagen vill de gärna hitta en lugn och tyst plats för en tupplur.

Vissa av marsvinets beteenden kan te sig ganska märkliga. Du kanske märker att den äter sin egen avföring t.ex. Det här är naturligt beteende och ett bra sätt för marsvinet att få i sig extra vitaminer och näringsämnen.

 

Bo för Marsvin

 

Ditt marsvin behöver en väl ventilerad bur med solid botten. I Buren ska finnas gott om plats för att hoppa, leka, vila, äta och utforska. I botten på buren lägger du ett lager med bottenmaterial som t.ex. Oxbow’s Eco-Straw. Gräshö och rent vatten ska alltid finnas tillgängligt.
Motion och lek är viktigt för marsvin. Burens miljö bör därför utformas så att den inpirerar till att leka och utforska.
Marsvin gillar att gömma sig och de tuggar gärna på allt de kan hitta. Var därför noga med att alltid hålla marsvinet under uppsikt när det är ute ur buren för lek och motion. Göm alla sladdar och flytta undan krukväxter, var medveten om att marsvin tuggar på allt, även mattor och möbler.

Försäkra dig om att du har dessa nödvändiga tillbehör för ditt marsvin:

• Oxbow’s Young Guinea Pig Food (för marsvin under 6 månader)

• Oxbow’s Adult Guinea Pig Food (för marsvin över 6 månader)

• Minst två olika sorter av Oxbow’s gräshö,

• Natural Science C-vitamintillskott

• Oxbow’s hälsosamma godis för kontakt och välbefinnande

• Vattenflaska

• En stadig matskål

• En stor bur med solid botten

• Oxbow’s Eco-Straw som bottenmaterial

• Någon form av bo för marsvin som finns att köpa i zoobutiker

• Leksaker som är säkra för marsvin

 

Marsvinets hälsa

 

Många hälsoproblem hos marsvin – som magproblem, övervikt och tandproblem – är orsakade av brister i kosten. Kontakta din veterinär om du märker följande symptom:

• Lös eller mjuk avföring

• Nysande eller andningssvårigheter

• Om djuret upprepat kryper ihop i ett hörn

• Blod i urinen

• Lite, oregelbunden eller torr avföring

• Övervuxna framtänder

• Kala fläckar i pälsen

• Sår under tassarna

• Onormalt ätande eller drickande

 

Brist på C-vitamin är den vanligaste näringsbristen hos marsvin. Natural Science C-vitamin är ett säkert sätt att förebygga sjukdom och förlänga ditt marsvins liv.

Regelbundna veterinärbesök är nödvändigt för att försäkra sig om att djuret mår bra. Vid varje besök blir ditt djur vägt och undersökt. Var beredd på att besvara frågor om ditt djurs diet, beteende och hälsa. Förbered gärna en lista med eventuella frågor till veterinären.
Kastrering av marsvinet är viktigt för ett längre och mer hälsosamt liv. Veterinären kan rekommendera en lämplig ålder för detta.