Skötselråd för Kanin

Oxbow erbjuder denna grundläggande guide för att hjäpa dig förstå hur du bäst ska sköta om din kanin och göra dig till en trygg djurägare.

 

Utfodring av kanin

Din kanin är en herbivor, den äter alltså endast växter. Herbivorer måste ständigt ha föda som rör sig i deras matsmältningssystem. En diet bestående av mestadels gräshö ger de livsviktiga fibrerna som behövs för att undvika hälsoproblem. Kaninen behöver också pellets dagligen för att komplettera kosten. Rätt mix av gräshö, pellets och godis är nödvändigt för att upprätthålla en god hälsa.

 

Gräshö är absolut nödvändigt för matsmältningen hos kaniner. Det förebygger övervikt, tandsjukdomar, diarré och faktiskt också ren uttråkning. Din kanin måste ha obegränsad tillgång till gräshö av höd kvalitet. Undvik att byta ut höet i kaninens omgivning om det inte är nedsmutsat. Att byta ut friskt hö kan leda till kräsenhet! Din kanin bör äta en hög med hö motsvarande dess kroppsstorlek varje dag.

Kaniner under ett år gamla kan få alfalfahö som komplement till det vanliga gräshöet. Efter ett års ålder bör alfalfahö endast användas som godis.

Kaniner som är dräktiga, digivande, konvelecenta eller har ett högre näringsbehov kan också ges alfalfahö.

 Val av hö

• Gräshö ska utgöra majoriteten av kaninens dagliga kost

• Variation är viktigt, växla mellan olika sorters gräshö för optimal hälsa

• Hö är en naturprodukt, det är normalt att utseende och struktur varierar från en förpackning till en annan

Använd variationsguiden som finns på varje påse för att fastställa ditt djurs preferenser för smak och struktur. Mixa och matcha mellan följande hösorter: Western Timothy (timotejhö), Orchard Grass (örthö), Oat Hay (havrehö), Botanical Hay (botaniskt hö) och Organic Meadow Hay (ekologiskt ängshö).

 

Pellets

Ett komplett, vitaminiserat pelletsfoder säkrar att ditt djur får i sig alla vitaminer och mineraler som behövs för optimal hälsa. Ett åldersanpassat pelletsfoder som Oxbow Adult Rabbit Food och Young Rabbit Food är det bästa för din kanin.

Val av pellets

• Välj ett pelletsfoder från Oxbow som är speciellt för kanin

• Välj ett åldersanpassat foder som passar din kanin – Oxbow Adult Rabbit Food är speciellt för kaniner över ett år och Young Rabbit Food är för kaniner under ett år

• Undvik blandningar med nötter, majs, frö och frukt. Kaniner har vanan att välja ut de godaste bitarna och lämna de nyttiga och så viktiga pelletsen.

 

Godis och Grönsaker

Godis är ett utmärkt verktyg för att skapa kontakt med ditt husdjur. Men det är viktigt att komma ihåg att för mycket godis kan orsaka övervikt eller andra hälsoproblem och skapa obalans i djurets näring. För mycket godis kan också leda till att djuret vägrar att äta den vanlia maten och därmed berövas en näringsriktig kost.

I motsats till den allmäna uppfattningen behöver inte kaninen morötter, youghurtdroppar, frökolvar eller annat sött godis. Erbjud istället naturligt godis, som t.ex. Oxbow Simple Rewards, men bara efter att djuret ätit sitt vanliga foder.

Bladgrönt är ett hälsosamt foder för kaniner. Det är också en god källa till vätska och erbjuder variation i struktur. Bladgrönt ska dock alltid ges i mindre mängder, inte mer än motsvarande storleken på kaninens eget huvud dagligen. Sallad som t.ex. Roman, Rosé, Lollo Biondo är bra för kaninen. Undvik Isbergsallad då det kan orsaka matsmältningsproblem.

Tänk på att alla nyheter i kosten bör introduceras långsamt för att undvika magproblem och diarré.

Servera gärna hälsosamt bladgrönt, men bara motsvarande storleken på kaninens eget huvud dagligen

 

Allt om Kaniner

 

Kaninens beteende

Kaniner är utforskande och nyfikna av naturen. De gillar oftast inte att bli upplyfta eller burna. Det bästa sättet att interagera med din kanin är att leka och kela med den på golvet. Se till att alltid vara närvarande när kaninen är ute ur sin bur för lek. Kaniner är busiga och kan lätt skada sig om de lämnas ensamma.

Vissa av kaninens beteenden kan te sig ganska märkliga. Du kanske märker att den äter sin egen avföring t.ex. Det här är naturligt beteende och ett bra sätt för kaninen att få i sig extra vitaminer och näringsämnen.

Bo för kaninen

Kaniner kan hållas inomhus och kan enkelt tränas till att använda en sandlåda som toalett. Men kaninen vill också ha ett alldeles eget bo att trivas i. Välj en stor bur med en solid botten som är hög nog för kaninen att stå på bakbenen och sträcka ut sig i sin fulla längd. Inuti buren placerar du en toalettlåda med Oxbow’s Eco-Straw och några leksaker. Gräshö och färskt vatten ska alltid finnas tillgängligt. Placera kaninburen i närheten av hemmets aktiviteter men se till så att den inte står i drag.

När din kanin väl är toaletttränad kan du låta den hoppa omkring utanför buren. Försäkra dig om att området är ”kaninsäkrat” eftersom kaniner älskar att tugga, på allt! Var uppmärksam på sladdar och se till att eluttag är täckta. Håll krukväxter utom räckhåll, de kan vara giftiga. Var beredd på att kaninen kan tugga på precis vad som helst, även gardiner, mattor och möbler.

Försäkra dig om att du har dessa nödvändiga tillbehör för din kanin:

• Oxbow’s Young Rabbit Food (för kaniner under ett år)

• Oxbow’s Adult Rabbit Food (för kaniner över ett år)

• Minst två olika sorter av Oxbow’s gräshö

• Oxbow’s hälsosamma godis för kontakt och välbefinnande

• En stadig vattenskål eller vattenflaska

• En stadig matskål

• En stor bur med solid botten

• Toalettlåda med ett lager av Oxbow’s Eco-Straw som bottenmaterial

• Någon form av bo för kanin som finns att köpa i zoobutiker

 

Kaninens hälsa

Många hälsoproblem hos kaniner – som magproblem, övervikt och tandproblem – är orsakade av brister i kosten. Kontakta din veterinär om du märker följande symptom:

• Lös avföring

• Lite, torr eller oregelbunden avföring

• Blod i urinen

• Nysande eller svårigheter att andas

• Övervuxna framtänder

• Kala fläckar i pälsen

• Om djuret upprepat kryper ihop i ett hörn

• Sår under tassarna

• Onormalt ätande eller drickande

Regelbundna veterinärbesök är nödvändigt för att försäkra sig om att djuret mår bra. Vid varje besök blir ditt djur vägt och undersökt. Var beredd på att besvara frågor om ditt djurs diet, beteende och hälsa. Förbered gärna en lista med eventuella frågor till veterinären.
Kastrering av kaninen är viktigt för ett längre och mer hälsosamt liv. Veterinären kan rekommendera en lämplig ålder för detta.