Sköteslråd för Hamster & Gerbil

Oxbow erbjuder denna grundläggande guide för att hjäpa dig förstå hur du bäst ska sköta om din hamster eller gerbil och göra dig till en trygg djurägare.

 

Utfodring av hamster och gerbil

Det är mycket viktigt att djuret äter rätt kost för att förhindra övervikt och ohälsa. Din hamster eller gerbil behöver en enkel kost baserad på komplett sammansatta pellets. Färskt vatten ska alltid finnas tillgängligt i en drickflaska (även fast gerbiler dricker väldigt lite vatten).

 

Pellets

Ett komplett foder såsom Oxbow’s Hamster & Gebil Food är ett hälsosammare val än en blandning som innehåller många olika fröer, nötter och torkade frukter. Alltför ofta plockar djuret ut det smakrikaste ur blandningen och lämnar de hälsosamma bitarna kvar. Det bästa fodret består av naturligt gräs och fullkornsingredienser, som uppmuntrar gnagning och ger en god tandhälsa. Pellets fastnar inte i kindpåsarna som fröer, nötter och torkad frukt kan göra och som orsakar din hamster besvär. Oxbow har designat Hamster & Gerbil Food för att passa dessa djurs speciella behov.

 

Servra hö för att stimulera naturliga matvanor och för att förebygga övervikt. Hör är också ett ypperligt material för djuret att bygga reden med. Använd guiden som finns på varje höpåse för att fastställa ditt djurs smak- och strukturpreferenser. Blanda och matcha bland följande, naturliga färska gräshöer: Western Timothy (Timotejhö), Orchard Grass (Örtgräs), Oat Hay (Haverhö) och Botanical Hay (Botaniskt Hö). Hamster och gerbil gillar speciellt Havrehö som ofta innehåller smakrika omogna fröhuvuden.

 

Godis och Grönsaker

Godis är ett utmärkt verktyg för att skapa kontakt med ditt husdjur. Men det är viktigt att komma ihåg att för mycket godis kan orsaka övervikt eller andra hälsoproblem och skapa obalans i djurets näring.

I motsats till den allmäna uppfattningen, så behöver din hamster eller gerbil inte fröer, honungskolvar eller frukt. Speciellt solrosfröer är väldigt fettrika. Ge gärna djuret hälsosamt godis, men bara efter att den ätit sin vanliga mat. Hamster och gerbil kan mycket väl äta grönsaker och frukt, men det ska alltid ses som godis och inte som ett inslag i den dagliga kosten. Ge endast små mängder. Som med alla nyheter i kosetn, introducera nya grönsaker långsamt för att undvika magproblem och diarré. Som tillskott till ditt djurs dagliga kost kan du ge t.ex. Organic Barley Biscuits (Havrekakor Organiska) eller Simple Rewards.

 

Hamster & Gerbil – Beteende

 

Hamster och gerbil delar många karateristiska beteenden, men de är också väldigt olika. T.ex. är många hamsterraser nattaktiva och bör hanteras mycket varsamt när de lyfts upp medan de sover. Gerbiler däremot är väldigt aktiva och kvicka och bits sällan om de hanteras korrekt.

Hamstrar är kända för att samla (hamstra!) och vill gärna bygga sig ett lager av föda runt sitt bo för senare konsumtion. Gerbiler vill gärna gömma sin föda i bäddmaterial. Båda djurslagen älskar att tugga på i stort sett vad som helst och hamstern proppar gärna sina kindpåsar fulla med mat, bäddmaterial, godis och allt annat de kan hitta. Det är en god idé att tillhandahålla gott om säkra saker att tugga på för båda djurslagen. Hö, träbitar eller tomma toapappersrullar fungerar bra för att tillfredställa tuggbehovet.

Vissa av ditt djurs beteenden kan te sig ganska märkliga. Du kanske märker att de äter sin egen avföring t.ex. Det här är naturligt beteende och ett bra sätt för hamster och gerbil att få i sig extra vitaminer och näringsämnen.

När du ska köpa mer än en hamster eller gerbil, var noga med att könsbestämma dem, de förökar sig snabbt!

 

Allt om Hamster & Gerbil

 

Bo för Hamster och Gerbil

När man inreder ett bo för hamster eller gerbil är det viktigt att man tar hänsyn till deras särskilda behov. Gerbiler älskar att gräva hålor, klättra och utforska. Glas- eller plastakvarium med säkert lock är ideala bomiljöer, gerbilen kan gräva och stöka runt med bäddmaterialet utan att det faller utanför boet.

Hamstern kan bo bekvämt och lyckligt i olika slags burar, både gallerburar och i akvarium av glas. Akvarium av plast är inte bra eftersom hamstern lätt kan tugga sig igenom plasten och rymma. Om du väljer ett akvarim för din hamster bör du regelbundet rengöra det och använda ett galler som lock. Om du väljer en gallerbur bör det ha en solid botten och gallret måste vara tätt nog för att hundra djuret från att krypa igenom. Buren bör också ha en lucka som är stor nog för att enkelt kunna hantera och utfodra din hamster.

Tillhandahåll ett lager av bottenmaterial för din hamster eller gerbil, som t.ex. Oxbow’s All Natural Eco-Straw. Undvik doftande cedar- eller tall bark eftersom de kan irritera djurets hud och lungor och klibba fast vid huden. Undvik även färgat tidningspapper eftersom det avger en stark odör när det blir vått. Var kreativ när du inreder djurets hem. Dekorera med t.ex. tomma toapappersrullar, ett motionshjul och hö för att tillgodose djurets behov av att gömma sig, leka och motionera. Gräshö är ett viktigt inredningselement eftersom det är idealiskt för djuret att bygga bo med och för att gräva grottor och tunnlar. Både hamster och gerbil älskar att tugga på hö och att flytta runt det i buren när de leker.

Att lyfta upp en gerbil i svansen kan leda till allvarliga skador. Lyft alltid din hamster eller gerbil försiktigt genom att kupa handen under magen.

Försäkra dig om att du har dessa nödvändiga tillbehör för din hamster eller gerbil:

• Oxbow’s Hamster och Gerbil foder

• Varierade slag av Oxbow’s gräshö för bobyggande

• Oxbow’s hälsosamma godis för kontakt och välbefinnande

• En bur designad speciellt för hamster eller gerbil

• Oxbow’s Eco-Straw som bottenmaterial

• Vattenflaska

• En stadig matskål

• Motionshjul och säkra leksaker för motion och lek.

 

 Till skillnad från nattaktiva smådjur är gerbiler aktiva under dagen

 

Hälsa hos din Hamster eller Gerbil

 

Många hälsoproblem hos hamster och gerbil – som magproblem, övervikt och tandproblem – är orsakade av brister i kosten. Kontakta din veterinär om du märker följande symptom:

• Våt eller kladdig svans

• Blod i urinen

• Nysande och väsande

• Överväxta framtänder

• Kala fläckar i pälsen

• Om djuret kryper ihop i ett hörn

• Sår under tassarna

• Onormalt ätande eller drickande

• Knölar eller sår på kroppen

 

Regelbundna veterinärbesök är nödvändigt för att försäkra sig om att djuret mår bra. Vid varje besök blir ditt djur vägt och undersökt. Var beredd på att besvara frågor om ditt djurs diet, beteende och hälsa. Förbered gärna en lista med eventuella frågor till veterinären.